Prince & Princess

Thursday, 14 November 2013

Cara Kira BMI

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Semoga kita semua diberi kesihatan yang baik serta dirahmati oleh Allah swt.

Dah lama rasanya tak update entri terbaru..rugi pulak rasanya..macam mana la nak dapat trafik blog tinggi kalau tak update hari2 macam orang lain kan ! Asyik sibuk memanjang dengan kerja-kerja rumah yang terbengkalai..hahaha.. tapi bukan malas tau, nak buat cuma tak ada masa lebih jer.  Ok lah... kita tengok 'Cara nak kira BMI'. 

Nak tak? Jom la sambung baca lagi. Kita tak sedar, rasanya macam dah naik je berat badan ni sejak dapat baby baru. Adoi !!!! Please la..turun la balik seperti dulu..nak slim balik !!! tak sanggupkan kalau badan kita berat sangat??? Tiiiidaaakkk !!! Memang umum dah ketahui badan dah berisi mestilah tak boleh nak aktif lebih, buat kerja extra mesti 'termengah' atau dengan kata lain 'tercungap'.  Kadang-kadang boleh 'sesak nafas den nih. Bunyi macam teruk jer..hiskk hisk..

Mungkin lepas ni kena banyak bersenam dan kurangkan makan kan ! Heheh boleh ke? Mesti cuba dulu. 

Meh tengok di bawah macam mana nk kira untuk dapatkan BMI.




Mula - mula sekali kita kena ukur 'Berat Badan' dalam Kilogram (KG) dan 'Tinggi' dalam Meter (M). Lihat contoh dan kira.


berat (kg)
                                               -------------------------------    =   BMI
tinggi (m) x tinggi (m)


Setelah dikira barulah kita ketahui status diri kita ni berada di dalam kategori yang mana, sama ada gemuk ke atau terlalu kurus. 


Status                   BMI
______________________________
Kurus               Kurang 20.6

Normal             20.7 - 26.4

Gemuk              26.5 - 30.9

Obesiti             31.0 - 45.2

Bahaya             Lebih 45.3


Pesanan saya, kita semua mestilah jaga kesihatan untuk mendapatkan berat badan yang ideal untuk tubuh badan sendiri..

Sekian untuk entri kali ini. Komen anda di alu-alukan.

7 comments:

  1. takpe +Nadratul Syazwana..di masa akan datang mesti boleh dapat berat yg ideal..

    ReplyDelete
  2. Tahniah +Aefa Aerisya mesti bestkan berat badan normal..huhu nak jugak macam awak !!

    ReplyDelete
  3. nice sharing....salam singgah sini...
    http;//ceritamayapersada.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. thanks +Sukma Haron. datang lagi ok.

    ReplyDelete

Share your comment here..Thank you..

Get Update by Email